Akıllı Güç ne sert güçtür (hard power) ne de yumuşak güç (soft power); akıllı güç, sert ve yumuşak güçlerin hünerli bir şekilde birleştirilmesidir. Akıllı güç, Amerikan hedeflerini elde etmek için hem sert hem de yumuşak güçle oluşturulan entegre bir strateji geliştirmek anlamına gelmektedir. Akıllı güç, güçlü bir askeri yapıya olan ihtiyacın önemini vurgulayan, aynı zamanda Amerika'nın nüfuzunu
yaymak ve ABD girişimlerine meşruiyet kazandırmak için ittifaklara, ortaklıklara ve kurumlara büyük yatırımlar yapan bir yaklaşımdır.
yaymak ve ABD girişimlerine meşruiyet kazandırmak için ittifaklara, ortaklıklara ve kurumlara büyük yatırımlar yapan bir yaklaşımdır.
Küresel üstünlük kurmak için yeni konsept:
Akıllı güç
11 Eylül sonrasında terörle küresel savaş konseptinin uygulanmasındaki yanlışlar ve küresel üstünlüğü sürdürme gayretlerinin dayandırıldığı askeri güçteki yetersizlikler, ABD'yi yeni arayışlara yönlendiriyor. Akıllı güç ne en sert güçtür ne de yumuşak güç
ABD'nin ünlü düşünce üretim merkezi CSIS'nin (Center for Strategic and International Studies) bünyesinde 2006 yılında teşkil edilen tarafsız Akıllı Güç Komisyonu'nun (Comission on Smart Power) hazırladığı 'Daha Akıllı, Daha Güvenli Amerika' (A Smarter More Secure America) başlıklı rapor, ABD'nin küresel üstünlüğünü sürdürme gayretleri içinde ciddi bir stratejik konsept değişikliğini öngörüyor.
Rapor, seçimlerden sonra ABD'yi yönetecek olan başkanın küresel angajmanlarda 'akıllı güç' stratejisini uygulayabilmesi için tespitler yapıyor ve önerilerde bulunuyor. Bütün dünyada Amerika'nın imajının ve nüfuzunun düşüşe geçmiş olması ve ABD'nin sadece askeri yeteneklerle küresel amaçlarına ulaşmasının mümkün olmadığının anlaşılması raporun hazırlanmasının asıl nedenlerini oluşturuyor. Rapora göre, ABD'nin küresel meselelerde liderliğini sürdürebilmesi için mevcut korkulardan ve öfkeden uzaklaşarak teşvik edici iyimserliğe ve umuda yönelmesi gerekiyor. ABD'nin ancak askeri ve ekonomik güçlerine tamamlayıcı olarak, yumuşak gücüne daha fazla yatırım yapması ile küresel sorunlarla mücadele etmek için bir temel oluşturabileceği de raporda belirtiliyor.
Sert ve yumuşağın sentezi
Raporda ifade edildiği şekli ile akıllı güç ne sert güçtür (hard power) ne de yumuşak güç (soft power); akıllı güç, sert ve yumuşak güçlerin hünerli bir şekilde birleştirilmesidir. Akıllı güç, Amerikan hedeflerini elde etmek için hem sert hem de yumuşak güçle oluşturulan entegre bir strateji geliştirmek anlamına gelmektedir. Akıllı güç, güçlü bir askeri yapıya olan ihtiyacın önemini vurgulayan, aynı zamanda Amerika'nın nüfuzunu
yaymak ve ABD girişimlerine meşruiyet kazandırmak için ittifaklara, ortaklıklara ve kurumlara büyük yatırımlar yapan bir yaklaşımdır. Rapora göre yeni ortamda sert güç, gereklidir ancak sert güç güvenliği ve ABD çıkarlarını garantiye almada yetersizdir. Yeni stratejide esas, öldürülen düşman sayısı değil, ABD'nin kazandığı müttefikler olacaktır. Yeni strateji, korkuyu değil, iyimserliği ihraç etmeyi esas alacaktır. Karşı karşıya olduğu sorunlar karşısında ABD'nin nüfuzunu yayması için yeni kurumlara ihtiyacı vardır. Terörle savaşta başarı ve ABD'nin büyüklüğünü restore etme ihtiyacı, terörle savaş konseptinin yerine ikame etmek için
dış politikada yeni bir temel anlayışa ihtiyaç göstermektedir.
Rapor, akıllı güç stratejisi için beş ayrı alanda ABD'nin küresel
liderliğini, yatırımları ve küresel işbirliğini öngörüyor:
İttifaklar, ortaklıklar ve kurumlar: ABD, kendi çıkarlarına hizmet eden ve küresel sorunlarla mücadeleyi kolaylaştıran ittifakları,ortaklıkları ve kurumları yeniden canlandırmalıdır.
Küresel gelişme: Dış politikada, küresel gelişme için ABD'nin rolünü artırarak, ABD çıkarları ile dünyadaki tüm insanların beklentilerinin birleşmesini sağlamak, bu konuda kamu sağlığı-na önce-lik vermek.
Kamu diplomasisi: Uluslararası bilgiye ve öğrenime erişimi geliştirmek; dünya kamu oyunu ABD'nin yanına çekebilmek için uzun vadeli, insandan insana ilişkileri, özellikle de genç insanlar arasındaki ilişkileri geliştirmek.
Ekonomik entegrasyon: Büyüme ve refah için küresel ekonomiye angaje olmaya devam etmek, serbest ticaretten elde edilen kazancı tüm dünya insanlarının yararına yaymak.
Teknoloji ve yenilik: İklim değişikliği ve enerji güvenliği sorunları
ile mücadelede küresel mutabakat sağlamak ve yaratıcı çözümler geliştirmek için ABD liderliğini uygulamak.
Özetle,11 Eylül sonrasında uygulanan terörle küresel savaş konseptinin uygulanmasındaki yanlışlar ve küresel üstünlüğü sürdürme gayretlerinin dayandırıldığı askeri güçteki yetersizlikler, ABD'yi yeni arayışlara yönlendiriyor. Soğuk Savaş sonrası dönemde asıl jeopolitik sorunu küresel üstünlüğünü ve liderliğini sürdürmek olan ABD, bu amaçla, terörle küresel mücadeleyi sürdürürken enerji kaynaklarına ve küresel pazarlara kısıntısız erişimi, enerji yollarının, açık denizlerin ve uzayın kontrolünü, kendisini dengeleyebilecek ve engelleyebilecek güçlerin yükselişinin önlenmesini esas alıyor. Terörle küresel mücadele adına ABD'nin askeri gücü ile yaptığı girişimlerde başarısız olması (Afganistan ve Irak) bu gücündeki tahditleri ve etkinlik zafiyetlerini kanıtladı. Avrasya'da Rusya, Çin, Hindistan ve İran ABD çıkarları karşısında yükselirken ve küresel jeopolitik dengeler değişirken, ABD'nin sadece askeri gücü ile gelişen jeopolitik ortamda çıkarlarını garanti etmesi mümkün değil. İşte bu şartlarda, ABD 'de askeri gücü ikinci plana iten, sert güç ile birlikte yumuşak gücün birlikte kullanılmasını öngören akıllı güç stratejik konsepti gündeme getirildi. Amaçta değişiklik yok, ABD küresel etkinliğini ve üstünlüğü sürdürmek istiyor. Akıllı güç stratejik konseptinin uygulanıp uygulanmayacağı, uygulanırsa başarılı olup olmayacağı belli değil.
Esas olan, akıllı güç konsepti ile kendisini akıllı bir güce dönüştürmeyi amaçlayan ABD'nin uygulamada kendi çıkarları için dünyanın geri kalanını aptal yerine koyma yanlışını sürdürmemesi...
Nejat Eslen: Emekli Tuğgeneral
Akıllı güç (Smart power)Bugün uluslarası ilişkilerde adından sıkça bahsedilen “Smart Power” Soğuk Savaş’ın sona ermesiyle ortaya çıkmış bir kavram. Akıllı güç olarak de isimlendirilen bu kavramın temelinde askeri ve ekonomik dayatmalar- Hard Power (Sert Güç) ile kültürel ve ideolojik yayılmanın Soft Power (Yumuşak Güç) aynı oranda kullanılması bulunuyor.