.

.








13 Mart 2009 Cuma

TÜRKİYE'de DEĞİŞİM


Bugün Türkiye´nin değişiminin önemli bir dönüm noktasına ulaştığını söyleyebiliriz. Ulaşılan aşamada dün yapılamayacakları yapmak ve başarmak şimdi daha mümkün görünmektedir. Türk toplumu, ulaştığı sosyal gelişme düzeyinde artık çağı kavrayacak bir zihniyet değişiminin eşiğindedir. Bu zihniyet değişiminin en önemli boyutlarından birisi, insanımızın artık kendi tarih ve uygarlık birikimini objektif olarak değerlendirecek psikolojik olgunluk düzeyine sahip olmasıdır."

MODERLEŞMECİ UNSURLAR

KİTAP, Ülkemizde gerek küreselleşme sürecinin etkileri, gerekse iç dinamiklerin etkisiyle toplumun her alanda ve her anlamda dönüşümünü anlatmaktadır. Türkiye'nin sorunlarının çözüm bulmasına entelektüel düzeyde bir katkı ve tartışma imkânı yaratan bu kitapta değişimin dinamikleri, değişimin gerek dünyada ve gerekse ülkemizde anlam ve sorunları, modernleşme, küreselleşme, siyaset, kültür, kimlik ve toplum üzerine çok yetkin değerlendirme ve analizler yer almaktadır. Köylülük kavramını insanlarımızın yaşadıkları bir zeminle alakalandırmaksızın, ayrıca sadece kendilerine bağlı olmaksızın içinde yaşadıkları tarihsel dönemin, toplumsal, siyasal, kültürel ve ekonomik şartların onları içine aldığı bir çember, sarmal olarak görmüş ve değerlendirme, öneri, eleştiri ve yaklaşımlarını da bu perspektife dayamıştır.
Vedat Bilgin, değişimin dinamiklerini analiz ederken; bilgi düzeyinin gelişmesi, toplumsal- kültürel sistemin bu bilgi düzeyinden etkilenerek yaratacağı farklılaşmaları, teknolojik ve ekonomik sistemin bu iki temel üzerinde meydana gelen yenilikleri insanın tabiatla ilişkilerine yansıtmasını, insanın yaşadığı hayatı, dünyayı belli inançlar ve ideolojiler ekseninde kavrayışında meydana gelen farklılaşmaları esas aldığını belirtmektedir. Cihan TÜRKER